Асоциация от Перу смята, че притежава идеалното куче за американския президент Барак Обама и семейството му.

Обама разкри по-рано, че иска децата му да си имат куче, когато се преместят в Белия дом, но то трябвало да бъде хипоалергенно, защото 10-годишната му дъщеря Малия е алергична.

"Искаме да подарим мъжко кученце на дъщерите на Обама, така че да могат да се радват на цялото щастие от това да си имаш подобен приятел, без алергичните реакции," каза Клаудия Галвез, директор на асоциацията "Приятели на перуанското безкосместо куче".

Галвез вече е изпратила писмо до американското посолство в Лима, в което са описани всички детайли за 4-месечното породисто куче на име Ears (Уши), готово да бъде изпратено на семейството.

Породата перуанско безкосместо куче съществува от 3000 години насам. Увековечено е на керамични изделия още отпреди испанците и е било любимец на кралете на инките. То няма косми по тялото и често му липсват и зъби.  

"При положение, че го изпратим в САЩ, официалното му име ще стане Мачу Пикчу", каза още Галвез.

Ако бъде избрано, кучето ще последва дългата редица от президентски домашни любимци, обитавали Белия дом.

Джордж Буш има шотландски териер на име Барни, а жена му, Лора е с куче от същата порода на име Мисис Бийзли. Бил Клинтън се радва на компанията на шоколадовия лабрадор Бъди и на първата котка в Белия дом - Сокс (Чорапи).

Любопитен факт е и че мемоарите на шпрингер шпаньола Мили, написани от Барбара Буш, се продадоха в пъти повече, отколкото тези на бившия президент Джордж Буш.