Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” обявиха оттеглянето си от Националния съвет за тристранно сътрудничество и началото на национална протестна кампания За достойни доходи и национална отговорност на виновните. В съвместна декларация двата синдиката констатират неадекватната икономическа политика на правителството и възлагат на синдикалните лидери разработването на анализ по проектобюджета за 2009 година.

Синдикатите се оттеглят от съвета за тристранно сътрудничество, заради неизпълнението на пакта за икономическо и социално развитие и липсващите мерки срещу световната финансова криза, които правителството трябва да предприеме. Оттеглянето означава, че съветът вече не може да функционира законно, обясни лидерът на КНСБ Желязко Христов. По думите му управляващите са изразили огорчение от това решение, но не са предложили условия за връщането на синдикатите в съвета. „Бихме се върнали, ако те утре кажат: Отваряме пакта и го слагаме на масата, чуваме гласа на профсъюзите за минимална работна заплата, за съотношение на осигурителна тежест, за ваучерното хранене и разширяване на обхвата, за семейното подоходно облагане, за закона за правото на стачка, закона за гарантиране колективното трудово договаряне и разширяването му. Готов съм да подпиша веднага споразумение”, заяви лидерът на КНСБ Желязко Христов.

Двете конфедерации стартират национална протестна кампания по браншове, отрасли и фирми. Протестни действия на регионално ниво вече са заявени от служителите на БДЖ в Бургас и Варна.