До 20 декември се очаква у нас да се завърнат военните ни от Ирак, с което на практика България окончателно ще приключи участието си в мисии там. Това съобщиха премиерът Сергей Станишев и министърът на отбраната Николай Цонев на пресконференция в Министерски съвет.

На 31 декември 2008 година изтича мандатът на българския контингент в Ирак. Премиерът Сергей Станишев подчерта, че това оттегляне няма нищо общо с резултатите от президентските избори в САЩ както се спекулира напоследък.

„По този начин, аз мога да кажа и като лидер на БСП, че ние изпълнихме нашия предизборен ангажимент – да се изтеглим от Ирак, но това беше направено отговорно по отношение нашите съюзници и партньори”.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин заяви, че през тези пет години нашите военни са изпълнили успешно всички свои мисии, като престоят им в Ирак е струвал на българския данъкоплатец над 155 милиона лева.

„Което си е оборудване на българската армия, което остава и изплащане на месечните възнаграждения на българските военнослужещи. Всички останали разходи по отношение на транспорт, логистика, снабдяване и т.н. са поемани от бюджета на многонационалните сили. Това прави една сума, която през последните три години е доста под 30 милиона лева годишно”, каза още външният ни министър.

Министър Калфин припомни, че българският контингент в Ирак е извършил редица граждански дейности. 97 са общо проектите за изграждане и възстановяване на местна инфраструктура. Те са на обща стойност над 2 милиарда долара.

Относно боклука на столицата Станишев каза, че с решение на правителството ще бъдат отпуснати 23 милиона лева за три общини в страната, които ще приемат част от балирания боклук.

Коментирана бе и темата за земеделските производители и млекопроизводителите. Министерски съвет гласува да бъдат отпуснати 60 милиона лева за млекопроизводителите като според вицепремиера Меглена Плугчиева тяхното изплащане ще започне най-вероятно от 1 декември. Ще бъдат направени национални доплащания в размер до 147 милиона лева.

На пресконференцията присъства и образователният министър Даниел Вълчев, който говори за реституцията на образователните имоти.