Българинът става все по-ученолюбив.

Това констатира проучване на Националния статистически институт, засягащо равнището на участие на населението на възраст 25 - 64 години в "ученето през целия живот" (УЦЖ).

Резултатите показват, че равнището на участие на населението в посочената възраст в УЦЖ нараства съществено.

Ако през 2003 година то е било 16 %, за 2007 цифрите сочат 48.5%, съобщава НСИ.

Според статистиците факторите за това нарастване са много, но най-важните са общият икономически растеж на страната, измененията в отношението и нагласите на работодателите и хората в активна трудова възраст към образованието и обучението, активните действия на държавните институции, приемането на България в ЕС и изпълнението на множество европейски програми, включващи мерки и учебни дейности.

С по-висок темп се увеличава равнището на участие на мъжете в УЦЖ - 35 процентни пункта, докато за жените нарастването е с 30 пункта (Фиг. 1).

Равнището на участие на населението в отделните възрастови групи също нараства съществено, като най-голямо и очаквано е то за младите хора на възраст 25-34 години - с 35 процентни пункта, а сравнително най-малко - при хората на възраст 55-64 г. - с 24 процентни пункта.

Най-активно участие в учебни дейности се установява при хората с висше образование, сред които 71.1% за период от 12 месеца преди изследването са участвали в някакво образование или обучение.

Всеки втори със средно образование също е участвал, а сред лицата с основно и по-ниско образование активността е най-ниска - 23.2%.

Изводите на НСИ са, че степента на завършено образование е важен фактор, който предпоставя и допълнително мотивира хората за по-активно участие в образование и/или обучение.

Заетите лица участват в различните форми на УЦЖ много по-активно (62.1%), в сравнение със считащите се за безработни (19.9 %) и икономически неактивните (18.6%).

Местоживеенето също влияе върху участието в различните форми на УЦЖ - равнището на участие на живеещите в градовете -52.2% е много по-високо от това на живеещите в селата -38.0%.