Според българското подразделение на аналитичната агенция, през третото тримесечие на годината продажбите на компютри са се увеличили със 72,6%, а приходите от тях - с 44,6%, спрямо същия период на 2007, съобщава IDG.BG.

Най-бърз растеж (117% на годишна база) през Q3 2008 се отбелязва в сегмента на ноутбуците, които формират 57,4% от общия РС пазар у нас, информират от IDC.

В същото време доставките на настолни РС-та са нараснали с 36%, а тези на х86 сървъри са се увеличили с 15,8% в сравнение със същия период на миналата година.

Според агенцията за пазарни проучвания, Asus, Acer и HP оглавяват класацията на най-големите РС доставчици в България, като заедно трите марки формират почти 40% от общите доставки в сегмента.

"Въпреки, че ноутбуците продължават да доминират на РС пазара, отбелязваме и нарастващо търсене на настолни компютри от страна на домашните потребители", коментира Евелин Стоев, аналитик в IDC България.

Според него растящата популярност на ултра-евтините ноутбуци е втората важна тенденция през Q3 2008, въпреки че досега тя не се отразява негативно върху продажбите на "традиционните" преносими компютри.

По мнението на Е. Стоев, световната финансова криза ще се отрази на РС пазара у нас през последното тримесечие на годината, но очакванията са тя да повлияе главно върху разходите за компютри от страна на финансовия, производствения и строителния бизнес.

Според IDC малко вероятно е намаление на РС бюджетите в правителствения и телеком секторите.