Отпускът за бременност и раждане да бъде удължен от девет на 12 месеца, настояват от Сдружение „Настоящи и бъдещи майки”. Организацията предлага също отпадане на подоходния критерий за детските надбавки и приемане на нов вид помощ в Закона за семейните помощи за деца. Предложенията могат да се разгледат преди окончателното гласуване на законопроектите за държавното обществено осигуряване и за държавния бюджет 2009-та година, обясни заместник-председателят на Сдружението Христина Пендичева.

Ако майката знае, че ще получава 90 процента от работната си заплата в продължение на 12, вместо на девет месеца, тя ще бъде мотивирана да отглежда детето си, вместо да го остави на баба или детегледачка, обясни Христина Пендичева. Според нея държавата трябва да стимулира раждаемостта у нас, защото сме на едно от последните места по естествен прираст в Европа. И да въведе справедлива данъчна политика:

„Данъчни облекчения за хората, които работят и имат деца и отделно от това да си има социално подпомагане, което да бъде насочено към нискодоходните групи. Очевидно реално семейно подоходно облагане няма да бъде въведено. Ние смятаме, че детските добавки трябва да бъдат за всички”, отбеляза Христина Пендичева.

От сдружението настояват от 2009-та година да бъде въведена месечна помощ в размер на 240 лева за всяко бебе-близнак или тризнак, което би струвало на правителството 3 милиона лева годишно. Така майка с тризнаци ще получава по 720 лева на месец. А колко пари са нужни за близнаците:

„Във възрастовата група от една до две години са около 700 лв. на месец, тъй като поради алергии те пият специализирано адаптирано мляко, чиято цена е в пъти по-висока от тази на обикновеното мляко”.

Междувременно стана ясно, че Министерството на труда и социалната политика категорично не приема отправените обвинения по повод увеличаване срока на платеното майчинство за 2009 година, изказани от сдружение "Настоящи и бъдещи майки". Това съобщиха от ведомството, като напомниха, че решението за срок от 315 дни за платеното майчинство в размер на 90 процента от работната заплата е взето от управляващата коалиция и е записано в проектобюджет 2009.

Всяка друга позиция е плод на лични амбиции на отделни народни представители, както от опозицията, така и от управляващата коалиция, допълват от социалното министерство.