Новините от пазара на мобилни телефони не са никак добри. Корейският гигант Samsung се съгласи с прогнозите на лидера в този бизнес – Nokia, че пазарът ще пострада сериозно от разразилата се икономическа криза.
Ръстът на продажбите ще се окаже по-нисък от предвидените 9%, твърдят представители на Samsung, цитирани от IT Pro. През следващата година темповете на растеж ще бъдат незначителни, като дори е възможно да се стигне до отрицателни стойности.
Наскоро от Nokia предупредиха, че в последното тримесечие на тази година и през следващата пазарът ще пострада от намалено потребителско търсене, в резултат на кризата.
Нищо добро не вещаят следващите няколко тримесечия за мобилния пазар, твърдят анализаторите от CCS Insight. Мобилните телефони сега са по-скъпи, отколкото преди четири месеца, което допълнително усложнява ситуацията, коментират от компанията.
Миналата седмица Salcomp, един от големите производители на зарядни за мобилни телефони, обяви спад на продажбите за 2008 година. От компанията разкриха, че всички водещи доставчици на мобилни телефони планират да намалят поръчките.