Снощи в хотел “Спарк” в Правец се проведе семинар на тема “Характер и здраве”. Лектори бяха Ирина Недялкова и Юрий Синенко от Института по приложна психология и физиопрофилактика. Проявата бе организирана от председателя на фондация “Съвременност” Янка Ялександрова и нейния екип и от женски клуб “Света Ана”, чийто неформален лидер е бизнес дамата Ваня Славова.
На семинара присътваха директори на училища от Ботевград и Правец, психолози, лекари, работещи в различни сфери.

В продължение на час и половина двамата психолози говориха как силните емоции и психичното състояние на човек се отразяват върху неговото физическо здраве. Недялкова подкрепи твърденията си с конкретни примери: липсата на поддръжка и възприемането на живота като тежест може да доведе до проблеми с гърба; усащенето, че не си обичан и отсъствието на обич към себе си и другите предизвиква проблеми в ставите; потребността да контролираш може да предизвика диабет; емоционалната затвореност и угризенията на съвестта причиняват рак и тумори; хипертонията пък е следствие от нежеланието да се приеме ситуацията такава, каквато е.
По време на семинара стана ясно, че проблемите с очите също имат връзка с харктерологичните особености на личността. Според психолозите лошото зрение може да се възстанови за една седмица със специална гимнастика за очите. Недялкова и Синенко демострираха някои от лечебните упражнения на фона на приятна музика. А след това призоваха и присъстващите да направят същото. Интерес предизвика и попълването на тест за определяне на типа темперамент.
В края на лекцията психолозите обобщиха, че усмивката е позитивен рефлекс срещу стреса, който води до развитие на тежки заболявания. Те пропоръчаха на присъстващите да се усмихват често и да изискват това и от децата си.

Юрий Синенко е председател на управителния съвет на сдружение “Институт по приложна психология и физиопрофилактика”. Той провежда курсове с три нива на обучение – “Стани здрав!”, детски курс “Уроци по здраве”. Участва в създаване и реализиране на бизнес-тренинги и тренинги за личностно развитие.

Ирина Недялкова е член на управителния съвет на сдружение “Институт по приложна психология и физиопрофилактика”. Активно участва в разработването и преподаването на нови обучаващи програми и тяхното популяризиране.

В момента фондация “Съвременност” и Института по приложна психология и физиопрофилактика си сътрудничат в изготвянето на проекти в областта на здравеопазването при децата. По една от разработките се предвижда изграждането на Център за профилактика в Правец.