Замeстник-министърът на вътрешните работи Раиф Мустафа и главен комисар Николай Николов обявиха открита процедура за възлагане на обществена поръчка за модернизиране на пожарните служби в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

Стойността на поръчката е за 7 млн. Евро, а проекта се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". С пари се предвижда закупуване на 42 пожарни автомобила.

С новата техника огнеборците ще реагират по-бързо при произшествие,  ще са в състояние навреме да ограничат щетите при пожари и в голяма степен ще се гарантирана сигурността на огнеборците при изпълнение на служебните им задължения. 42% от населението на страната, което живее в градска среда ще се възползва от реализирането на проекта.

От МВР обещаха пълна прозрачност при изпълнение проекта. С това, министерството ще докаже на европейските ни партньори, че може открито и честно да управлява европейски средства, заяви зам.-министър Раиф Мустафа. Главен комисар Николов допълни, че през последните две години се работи усилено за модернизиране на машинния парк на пожарната.

След изпълнението на този проект общият брой на новите пожарни автомобили ще достигне 118.
Крайният срок за реализиране на проекта е до септември 2009 година.