20 млн. лв. ще бъдат поискани от бюджет 2009 за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Това обяви заместник-регионалният министър Калин Рогачев на семинар в Хисаря. Средствата ще отидат по проект, разработен от министерството и програмата за развитие на ООН „Демонстративно обновяване на многофамилни жилищни сгради”. Така през 2007 година са били обновени само пет сгради, а през тази година в процес на обновяване са 23.

За 2008 година държавата е отпуснала само 4 млн. лв. по проекта за обновяване на многофамилни сгради, въпреки че от регионалното министерство са поискали 10 млн. лв. Ресорният заместник-министър Калин Рогачев обясни, че средствата не са стигнали, за да покрият всички добри проекти. За 2009 година ще бъдат поискани 20 млн. лв.

Този проект ще бъде реализиран паралелно с проектите, за които може да се кандидатства по Оперативна програма „Регионално развитие”. Там обаче условията са много по-строги и не всички кандидати успяват да им отговорят. По програмата могат да бъдат санирани сгради, строени преди повече от 20 години. Минималната сума, която дава едно домакинство е 3500 лв., а максималната 7500.

Изследване показва, че ако санирането бъде извършено през 2009 година и за него дадено семейство изтегли кредит, бюджетът му ще бъде натоварен с около 34 лв. месечно. През 2009 година същото семейство ще спести по 89 лв. месечно заради спестената енергия. Освен това изолацията увеличава здравината на сградата, защото предпазва свързващите елементи. Според анализатори, част от строителния бранш може да се пренасочи към саниране и така да се спести от ефекта на световната криза.

Над 4 млн. българи живеят в многофамилни сгради. Около 700 хил. от тези сгради са панелни.