Вижте мобилна версия на Botevgrad.COM
Информация за потребителя - dimolin
Потребителско име:dimolin
Име:Господин Dimo Petkov
Статус:потребител / активен
Възраст:неизвестна
Регистриран на:22.10.18, 10:08 (преди 2 месеца)
Брой коментари в Новини:6
Последна промяна:22.10.18, 10:09 (преди 2 месеца)


Последните коментари в новини:


Всеки с християнско самосъзнание разбира за какво точно става дума в статията.

Не съм експерт, но искам да обърна внимание, че това е ИДЕЕН проект.

Фазите на проектиране са:
a) Идеен проект
b) Технически проект
c) Работен проект (работни чертежи и детайли)

След като се изяснят детайлите и се вземе крайно решение, се преминава към точки b) и c). Нали не очаквате, общината да плати десетки (да не кажа стотици) хиляди левове за точки b) и c), без детайлно обмисляне на нещата, след това да се вземат решения за промени и да се дадат още десетки хиляди левове за корекции. Проектирането не е като да си бъркаш в носа. Ако има експерти и са готови да работят без пари,....

Аз лично бих се съсредоточил върху някакво конкретно и смислено предложение, вместо да си хабя енергията да давам оценки кой какъв е.

Тези дето твърдят, че искат да им се санират сградите, ами санирайте си ги сами. Те са ваша собственост, не публична. Има предостатъчно проблеми от обществен интерес за решаване (здравеопазване, водоснабдяване, инфраструктура и т.н.), за които не достигат средства.

Хора, давайте идеи, не спорете кой какъв е. Това няма да помогне. Със сигурност не е лесно да си кмет. Въпросът с болницата е сериозен най-вече защото се иска много пари. Ще използвам болница Унихоспитал за референция. В нея са вложени 90млн.лв (22600кв.м разгърната площ). Около 30млн.лв са вложени в обновяването и реконструкциите на старата болнична сграда. Това прави около 1327лв/кв.м. Това означава, че ако искаме МБАЛ-Ботевград да се превърне в нещо такова, ще са необходими 15000х1327 = 20млн.лв. И това е само за инфраструктурата и не включва медицинското оборудване. Общината неразполага с тези пари, а държавата абсолютно (дори бих казал умишлено) нехае и не се интересува. Държавата дава 1млрд.лева за саниране на частни домове. Ако зависеше от мен, щях да ги дам за обновяване на болници. За тези пари България може да построи една свръхмодерна болница, в която да се извършват трансплантации и всякакви по сложност лечения, и да обнови няколко общински болници. И така, откъде да се вземат тези поне 20млн. лева? Сметките ми се основават единствено на информацията за Унихоспитал от интернет, но предполагам, че са достъчно ориентировъчни за какво става дума.

Ето някои интересни линкове по темата:

https://gradat.bg/news/2016/09/30/2835582_inj_valentin_chavdarski_ri-sof_uni_hospital_e/

https://gradat.bg/news/2016/09/16/2823043_inj_valentin_chavdarski_upravitel_na_ri-sof_ood/

http://stroiteli.elmedia.net/smt/bg/2017-2/interview/a_04633.html

https://gradat.bg/show.php?storyid=2822981&rubrname=news

274, Явно съм го пропуснал. Иначе може би щях да намеря начин да присъствам.

Имам молба към г-н Гавалюгов, той или някой, друг да даде пълна, ясна и точна информация за конкретния заем не само пред членовете на ОбС, но публично. Това е втората статия по въпроса, но аз не съм сигурен, че разбирам изцяло за какво ще се вложат парите. Първоначално останах с впечатление, че става дума за външно саниране и смяна на дограма. Това определено не ми допадна. Сега разбирам, че са предвидени и вътрешни ремонти (" подмяна на електрическа и ВиК инсталация, извършване на съпътстващи неотложни ремонти"). Доколкото разбирам в момента се прави проект по въпроса(„Градоначалникът поясни, че конкретика по проекта ще бъде предоставена, когато той бъде готов.“). В крайна сметка от наличната информация не мога да си представя крайния резултат.
Сградата в този си вид отговаря ли на изискванията за една модерна болница (без да се правят грандиозни реконструкции) като се започне от входа на ДКЦ/Болницата, Регистратура, разположение на кабинети и отделения, има ли подходящи помещения за разполагането на високоспециализирана апаратура, като ЯМР и други подобни, паркинг удобен за пациенти и работещите в болницата. С простички думи, сградата в този си вид позволява ли да се получи една наистина приятна и удобна за персонала и за пациентите болница?
Искам да разберете, че това не е критика. Просто много ми се иска Ботевград (и не само) да има наистина модерна болница с наистина „грамотно“ проектирани:
- ДКЦ (Диганостично-консултативен център)
- Клиники в болницата
- Лаборатория (денонощна)
- Спешна помощ (задължително да има дежурен педиатър)
- Паркинг за служители и пациенти
- Парково пространство към болницата
- Уебсайт с подробна информация за всички лекари, кабинети, отделения и т.н.
- Други (например нещо като детска ясла в болницата, така че да се осигури удобство на млади лекарки да са близо до децата си, но същевременно и да могат работят, и да се развиват ако искат. Изобщо всякакви неща, които биха осигурили комфорт на мед.персонал).
Пределно ми е ясно, че 2.7млн. няма да стигнат доникъде, но поне при ремонта на сградата всички тези неща да бъдат взети под внимание. Просто има неща, които не могат да се правят на „парче“.
И накрая ще завърша с един въпрос: Ботевградчани бихте ли подкрепили една добре организирана кампания за модернизация на болницата? Подчертавам, при условие, че има добре организирана кампания с един наистина добре обмислен проект, който показва кое как ще изглежда и колко ще струва? Аз лично бих.

« предишна12следваща »