Критично ниското ниво на язовир „Бебреш” вече не позволява по тръбите на „Напоителни системи” да се подава вода с нормално налягане. Това веднага се отрази на захранването с питейна вода на Трудовец, част от Врачеш, вилните зони  Зелин, Лозята  и Скравена.


Засега от ВиК правят всичко възможно Трудовец да не мине на воден режим. Към селото се подава вода от  водохващането на Поп Нако. То обаче не е достатъчно като количество. Проблемът е в стария  довеждащ водопровод, който трябва да бъде подменен, за да се подава по-голямо количество вода  от водохващането до пречиствателната станция на селото.


За Ботевград опасност от воден режим няма – заяви тази сутрин управителят на ВиК Цветозар Гаврилов. Всички  речни водохващанията са включени в системата.


На въпрос за влиянието на МВЕЦ "Бебреш" към водата в язовира, г-н Гаврилов отговори така: 


„Ние не можем да влияем на потреблението на язовира по никакъв начин, той е в активите и се управлява от "Напоителни системи". Те имат сключен договор с МВЕЦ „Бебреш”. Доколкото сме запознати, МВЕЦ трябва да функционира до -10м. от преливния ръб на язовира. Започнахме да информираме всички възможни институции още при -6м, т.е. -4м. преди критичните 10 метра. Поради смяна на управителя на „Напоителни системи”  в същия период обаче нямаше кой да издаде заповед за спиране работата на МВЕЦ „Бебреш”. В последствие той бе спрян на 17 юли 2016г., и то на добра воля от тяхна страна”.


Екипите на ВиК работят усилено, за да осигурят подаване на вода за всички абонати в общината.  Най-проблемно е във вилните зони, където ще се наложи отново да се доставя  вода с водоноски, заяви Цветозар Гаврилов.