Отчетите за дейностите на общинските предприятия БКС, Регионално депо за битови отпадъци и Боженишки урвич през 2016 години са представени на вниманието на общинските съветници.  Всеки един съдържа подробна информация за извършените разходите през отчетния период. 


ОП БКС функционира от края на февруари миналата година. Предметът на дейност на общинската структура е: поддържане, ремонт, модернизация и реконструкция на общинския сграден фонд, улици, съоръжения и мостове, водопроводни, канализационни и други инсталации в сгради – общинска собственост, пътна маркировка, поддържане на знаковото стопанство, озеленяване, строително-ремонтни услуги на общината и населението, стопанисване на общинския жилищен фонд, паркинги и други комунални фондове, поддържане на чистота, сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци, снегопочистване и други комунални дейности. 


В трите отдела на БКС – „Чистота и благоустройство”, „Сметосъбиране и сметоизвозване” и „Ремонт и поддръжка”,  работят общо 49 щатни служители. Дейността на предприятието се финансира чрез бюджета на общината.  През миналата година изразходваните средства възлизат на 593 129 лева, от които 215 954 лева за сметосъбиране и сметоизвозвозване в регулационните граници на Ботевград, вилна зона Зелин и индустриалните зони в града. 


Регионалното депо е в експлоатация от 3 януари 2013 год. То осигурява ежедневен достъп за сметоизвозващите автомобили, включително събота, неделя, официални и национални празници. Общо разходите за дейността на депото през отчетния период са в размер на 218 143 лева, а приходите – 344 597 лв. От приложената справка е видно, че основните разходи са за работни заплати, горива и външни услуги. Приходите се формират от фактурираните и заплатени от общините месечни количества отпадъци. Цената на едни тон отпадък е 22.12 лв., приета е с решение на ОбС.  През миналата година в  регионалното депо са депонирани  общо 15 555 760 кг отпадъци:  6 826 926 кг от Ботевград, 3 138 080 кг от селата в общината, 2 323 940 кг  от Община Правец и 3 266 800 кг от Община Етрополе. 


В регионалното депо работят 9 човека, 4 от които са охрана.


Общинско предприето „Боженишки урвич” е създадено през 2008 год. по решение на Общинския съвет.  Дейността на общинската структура се осъществява от квалифициран персонал от пет човека. За отчетния период предприятието е осигурявало на граждани условия за отдих, празнуване на юбилеи, тържества, провеждане на „зелено училище”, спортни лагери, пленер на изкуствата, делови срещи.


В стаи и сервизните помещения на почивната база е извършен неотложен ремонт, се посочва в отчета на предприятието.  


От приложената справка е видно, чрез за 2016 година разходите на предприятието възлизат на 95 852 лева., т.е. няма превишаване на определения бюджет.  Приходите от субсидия са в размер на  61 805 лева, а от собствена дейност – 31 147 лева.  „В сравнение с предходни години се наблюдава значителен ръст на приходите от собствена дейност на почивната база, което е доказателство за правилната политика в неговата работа”, се посочва още в отчета.