Два екземпляра от първата книга „С перо и c меч“ на видния ботевградски поет Стамен Панчев се продават в антикварни онлайн книжарници. Цените са различни, като по-запазената се предлага на цена от 90 лева. Тя вече е притежание на наш съгражданин, който колекционира стари книги. 


Първото издание на стихосбирката „С перо и c меч“ излиза от печат през 1913 год., след гибелта на Стамен Панчев в Балканската война /1912 – 1913 г./. 


Инициативата за издаването на поетичната книга е на двама негови приятели – Никола Ракитин и Любомир Василев, чието име е написано върху задната обложка. Там е написано още, че “настоящата сбирка се издава в помощ на семейството на покойния“. 


Книгата е с меки корици, има 72 страници. Освен поетичните творби на автора, тя съдържа кратки биографични бележки за него и негов портрет. 


Стихосбирката е отпечатана в печатницата на Тодор Хр. Данаилов в Плевен, където Ракитин първоначално учителства, а след това става директор на военно-историческия музей. 


В най-старото издание на стихосбирката “С перо и c меч“ има прочувствено обръщение към читателя, което гласи:


Драги читателю, когато тая антология попадне в ръцете ти, ти ще си спомниш за хиляди живота, загинали за отечеството. Ний ги не познавахме – те бяха скромни граждани, от простия земеделец до учения, които безшумно живееха около нас и с нас и творяха напредъка на силата на България. Ала неизвестни приживе, те заживяват истинския си живот след смъртта – ний чувстваме с неизмерима тъга тяхното отсъствие, удивляваме се на безподобния им героизъм, произнасяме набожно имената им. Ний не ги познавахме, но поколенията, когато ще си спомнят за нашето време, ще си спомнят само за тях.


“С перо и c меч“ е преиздавана през 1927 г., 1943 г., 1960 г. и през 1983 г. През 2004 година, по повод 125 години от рождението на Стамен Панчев, от печат излиза книгата “Стихотворения, писма, статии“. Освен поетичните творби, на страниците й намират място публицистика, писма на автора до съпругата му – Райна Панчева, до нейния брат Никола Ракитин, с когото го свързва и близко приятелство, до баща му. В книгата са поместени спомени и разкази за бележития наш съгражданин. Тя съдържа и богат снимков материал. Нейни съставители са внучката на поета – Райна Панчева, и синът й – Стамен Банковски.