Група учени съобщи за създаването на висококачествено биогориво от утайката, която остава след направата на кафето, пише днес американската издание Environmental News Network, цитирано от HiComm.bg.

Само от преработеното от веригата Starbucks в САЩ могат да се получи печалба от 8 милиона долара.

„Биодизелът, направен на базата на утайка, имат по-дълъг срок на съхранение от другите видове, защото в кафето има голямо количество антиокислители.

Друго предимство е, че на този етап от отработеното гориво могат да се направят брикети за печки и камини и така се получава безотпадна технология", пише в резултатите от експеримента.

Пресметнато е, че само Starbucks изхвърля от заведенията си в Съединените щати 96 000 тона кафеена утайка, от която могат да се получат 40 000 литра биогориво и 80 това брикети.

Учените са сметнали, че при цена от 3 цента за литър гориво и 225 долара за тон брикети може да се реализира печалба от 8 милиона.

От отдела за изследване на химическите материали към университета на Невада предполагат, че биодизелът от утайка на кафе ще отговаря на всички изисквания за подобен вид горива.