Депутатът от ДСБ и бивш министър на околната среда и водите Евдокия Манева е внесла няколко сигнала до прокуратурата за рекетиране на фирми от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Това съобщи Евдокия Манева в предаването „Афера” по Дарик. Тя е посочила пред Народното събрание и 13 конкретни случая на села с жители под 2000 души, където се изграждат изключително скъпи канализационни системи за милиони левове по многократно завишени цени с пари на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„Аз съм подала няколко сигнала до прокуратурата, включително за рекетиране на фирми от Министерството на околната среда и водите, лично от министъра, защото там има една огромна система от разрешителни. Разрешителното се получава срещу определено възнаграждение”, разказа тя. По думите й причина за забавяне на комплексните разрешителни не е само мудността на администрацията, но и продължителното стоене на проекта в кабинета на министъра, докато не се получи съответната сума.

„При обсъждането за закона за държавния бюджет аз посочих 13 села с под 2000 жители, в които се изпълняват канализационни системи за изключително висока стойност – за милиони левове. Стойността на проектите е много по-висока от стандартните за строителство на подобни, каза още Манева. „Строителната работа се извършва за определения обем, а стойността от над реалната стойност се разпределя, като всеки по веригата получава своята част – общината, която е определила изпълнителя, министерството, което пък много често посочва фирмата, която трябва да изпълни обекта”, разкри още тя.

На въпрос в коя партийна каса отиват тези пари, Манева беше категорична: „Министерството на околната среда – отиват в ДПС”.

В отговор на обвиненията зам.-министър Чавдар Георгиев съобщи пред Дарик, че е невъзможно при определянето на изпълнителите по проекти, финансирани от Министерството на околната среда и водите, да има конфликт на интереси. Той допълни, че това става с обществени поръчки.

"Неин бенефициент са общините, а тези средства се предоставят в рамките на процедури по обществени поръчки. Така че да се говори, че някой на някой е предпоставял или определял изпълнителя – това е абсурдно, защото тези процедури са публични. Там всеки може да се яви и да представи съответната оферта", каза той.

"Печели този, който отговаря на критериите. В рамките на една процедура по закона за обществените поръчки няма как предварително да накарате някой да реши, че това е избрания кандидат. Това, което гледаме, е да има равномерност във финансираните проекти", допълни Георгиев.

"Всеки може да кандидатства за дадения проект, той се предлага на предварителна вътрешна оценка и проверка дали отговаря на съответните изисквания. Ако отговаря на съответните изисквания се предлага за одобрение от УС, като в него има представители на бизнеса и на Националното сдружение на общините в България", каза още той.