До една година в Ботевград ще бъде изграден приют за бездомни кучета. Това се предвижда в общинската програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, която ще бъде внесена за гласуване на сесията в четвъртък. Основните цели и задачи в програмата са: установяване на контрол върху популацията от домашни и улични кучета, за да се гарантира здравето на хората и безопасността на градската среда; редуциране броя на безстопанствените кучета до трайно намаляване на популацията, съгласно разпоредбите на действащото законодателство; намаляване до минимум на рисковете от разпространяване на болести, предавани от животни на хора и др.

Във вразка с изпълнението на набелязаните цели и задачи са предвидени редица мерки. Част от тях са: кастрация, обезпаразитяване, ваксинация срещу бяс, трайна маркировка и връщане по места на неагресивните и здрави безстопанствени кучета; евтаназия на неизлечимо болни и доказано агресивни кучета; задомяване на уличните кучета, регистрация на домашни кучета; контрол върху изискванията за отглеждане на домашни кучета; кампании за подобряване на чистота на градската среда и др.

В програмата се предвижда още на територията на града да бъдат определени и обозначени зони за разходка на домашни кучета, както и зони за ограничен достъп на същите.