Кулминацията на честванията по повод патронния празник на СОУ "Христо Ясенов" бяха на 28 февруари. В препълнения салон на НЧ „Тодор Пеев” ясеновци проведоха своето „Ясеновско утро”.
След тържественото внасяне на знамето на училището, директорът Христо Андреев разказа за традициите и съвременното въплъщение идеите на патрона на училището.
В поздравителното си слово кметът на Общината инж.Богомил Георгиев съобщи, че миналата учебна година общината е отпуснала около 250 000 лева за възстановяване и обновяване на спортни съоръжения и за изграждане на базата за двете футболни паралелки. Намеренията са да станат 5 такива паралелки. Той съобщи още, че при разговор с министъра на образованието Даниел Вълчев са договорени допълнителни субсидии в размер на 500 000 лева за подобряване на битовите, спортни и други условия, и за кабинетната база в училището. Половината от тях ще осигури министерството, а другата половина трябва да дойдат от общината. 
Прочетен беше поздравителния адрес от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев. Получени са поздравителни адреси от кмета на Община Етрополе, от ОУ „Христо Ботев” Етрополе, от ОУ „Георги Бенковски” с.Малки Искър.
Тържеството завърши с голям концерт, който по традиция започва с рецитал по стихове на Христо Ясенов.
Във фоайето на читалището имаше подреден кът с произведения от и за Христо Ясенов.