Поради определянето на събитията от 1915 година като „геноцид" от страна на 12 общински съвета в България, Министерството на вътрешните работи на Турция издаде циркулярно писмо за изваждането им от списъка на побратимените градове.

Три турски града дори вече преустановиха побратимените връзки, след като стана ясно, че българските им „побратими" са приели резолюция за признаване на арменския геноцид.

Бурса, Къркларели и Адапазаръ отмениха решенията за побратимяване съответно с Пловдив, Добрич и Шумен, съобщи БНР.

Първото решение за определяне на събитията от 1915 година като геноцид взе общинският съвет в Пловдив на 4 октомври 2007 година.
Останалите 11 общини все още не са взели решение, но са излезли с декларации в тази връзка, пише отбелязва турското издание „Хюриет"

През 2008 година, след като българският парламент не успя да приеме декларация за осъждането на Арменския геноцид, общинските съвети на няколко български града гласуват за признаване и осъждане на геноцида.
Сред тях са Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Пазарджик.

През май 2008-ма година варненският общински съвет гласува декларация, признаваща арменския геноцид.

Месец по-късно тя бе обжалвана от областния управител адмирал Христо Контров, заради нарушения при приемането й и разминаване на броя на присъстващите в залата общинските съветници според протоколите.

Обжалването провокира протести на арменската общност в града.