Имена на коли, непристойни думи и дори номерът ncc1701 на космическия кораб "Ентърпрайз" от "Стар Трек" присъстват в класацията топ 500 на най-лошите пароли в интернет, начело на която е поредицата от цифри 123456, пише в. "Куриер мейл".

В списъка, изготвен от сайта Whatsmypass.com, са включени паролите, които най-често се използват от потребителите. На първо място сред най-лошите пароли е поредицата от цифри 123456, следвана от думата "парола".

Други популярни пароли са собствените имена, повтарящи се букви или цифри, и понятия, свързани с популярната култура. Често потребителите залагат на пароли като батман, бонд007 и кокакола.

Данните от проучване, направено по поръчка на дигиталната агенция за комуникация @www, показват, че средностатистическият възрастен потребител на интернет използва най-малко 15 пароли. За свое улеснение обаче 61 процента от хората разчитат на една и съща парола за различни акаунти.

Специалистите дават няколко съвета на потребителите, за да ги насочат към създаването на сигурна и същевременно лесна за запомняне парола:

1. Не използвайте лична информация. Парола най-лесно се отгатва, ако е на името на домашния ви любимец или на родното ви място.

2. Смесвайте различни символи - главни букви, малки букви, цифри и дори специализирани символи като този за обозначаване на процент.

3. Използвайте "пасфраза" - вместо да разчитате на думи от речника, създайте парола от първите букви на всяка дума от изречение. То може да е от любима ваша песен или поема. Така например пасфразата от изречението "Мери имаше малко агне" ще бъде "мима".

4. Използвайте различни пароли за всеки акаунт.

5. Сменяйте паролите си. Те трябва да се сменят на всеки 30 или 60 дни и да не се използват повторно поне една година. БТА