Компютърни учени от компанията "Интелиджънт мекатроник систъмс" в Уотърлу, Онтарио, създадоха система, която чете на глас новополучени имейли и съставя чернови на отговори, съобщи в. "Дейли телеграф".

Системата Ай лейн (iLane) е предназначена за ползване в кола.

Синтезиран женски глас уведомява водачите, когато се получи нов имейл, и прочита на глас съобщението.

Засега компактното устройство е достъпно в САЩ и Канада, но може да бъде внесено и в Европа до края на годината. То може да се монтира върху арматурното табло, автомобилния сенник или решетката и струва 600 щатски долара.

Захранва се от автомобилната запалка на цигари. Свързва се безжично със смартфони BlackBerry, а ползвателите носят шлем BlueTooth, за да дават гласови команди и да четат, изтриват писма или отговарят на имейли.

Водачите могат да избират от два отговора на имейлите: "Шофирам и скоро ще ти пиша" или "Позвъни ми, ако е нещо важно".

Освен това могат да запишат 15-минутно гласово послание, което Ай лейн ще изпрати като атачмънт към имейла на кореспондента.

Системата позволява на ползвателите също да телефонират само като произнесат името на някого от списъка с адреси и да четат последните новини и заглавия на спортни събития.

Ай лейн може да напомня за уговорени срещи, рождени дни и събития, въведени в календара на мобифона.

Засега системата е съвместима само с телефоните BlackBerry, но производителите на Ай лейн планират да я пригодят и към други смартфони. БТА