Министерството на отбраната и Генералният щаб на Българската армия организират тържества за отбелязване на 60-та годишнина от основаването на НАТО и 5-та годишнина от присъединяването на Република България в Организацията на Северноатлантическия договор, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Днес от 12.30 ч. в градовете София, Варна, Пловдив и Плевен представителни духови оркестри на Националната гвардейска част и на видовете въоръжени сили - Военноморските, Военновъздушните сили и Сухопътни войски - ще изнесат празнични концерти на площадите. Пред Народния театър „Иван Вазов" в София ще бъде монтирана видеостена и през целия ден ще бъдат показвани откъси от документални филми от участията на български военни контингенти в операциите на НАТО. Петата годишнина от присъединяването на Република България в НАТО ще бъде отбелязана и с празнични илюминации, които ще започнат в 21.00 часа.

На 2 април в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния караул пред сградата на Администрацията на Президента.

Изложба под надслов „В служба на мира, в подкрепа на  демокрацията" ще бъде открита в Националния военноисторически музей.

На 4 април от 10.00 ч. ще се проведат церемонии по издигане флага на НАТО в сградите на Министерството на отбраната, Генералния щаб на Българската армия и в районите на щабовете на съединенията и частите от Българската армия.