Националният статистически институт обнародва данни, според които инфлацията (увеличението на индекса на потребителските цени) в България за месец август 2007 спрямо месец юли 2007 е 3.1%.

На годишна база (спрямо месец август 2006) инфлацията е 12.0%.

Ако искаме да спазваме макроикономическите предписания на Европейския съюз, за година инфлацията в България трябва да е по-ниска, отколкото сега у нас за месец, коментира Money.bg.

Европейската централна банка изисква страните, които членуват в Еврозоната или се подготвят за присъединяване към нея, да поддържат годишната инфлация в границите под 2%. Следователно шест пъти превишаваме европейските критерии.

Припомняме, преди броени дни нашият финансов министър Орешарски заложи годишна инфлация от 3.6% в разчетите за икономическа рамка за 2008 година. За 2007 година министърът отказа да даде прогнози.

От началото на годината цените у нас са се увеличили със 7.5%. В периода януари-август 2007 г. спрямо същия период на миналата година поскъпването е 6.3 на сто.

През месец август цените на основните стокови групи са се променили както следва: хранителни продукти - увеличение със 7.3 на сто; обществено хранене - увеличение с 4.8 на сто; услуги - увеличение с 0.3 на сто; нехранителните стоки - остават без промяна.

Хлябът през месеца е поскъпнал с 12.4%. Птичето месо е по-скъпо с 11.9%, свинското месо  с 6.8%, каймата само с 2.0%, яйцата с 27.2%. Пресни млека - поскъпване 6.8%, кисели млека 6.5%, сирене 19.8%, кашкавал 16.9%. Растителни масла 20.8%, картофи 26.1%. Наемите за жилища са се увеличили с 1.5%, но пък поевтиняват дините, пъпешите и обувките.

Заключението от изнесените данни е, че в България инфлацията се е превърнала в сериозен проблем и правителството вече трябва да признае, че общото повишение на цените не се компенсира с макроикономически мерки за по-високи заплати.