Допълнителните калории, приемани по време на бременността увеличават вероятността от поява на наднормено тегло, дори при наличието на първоначален нормален индекс на телесната маса, твърдят американски специалисти от университета на щата Северна Каролина, които са изследвало повече от 1 300 жени.

Според данните от изследването, обхванало повече от 1300 жени, допълнителни 500 калории дневно повишават с 10% риска от наднормено тегло. Значителното покачване на килограмите е свързано и с усложнения по време на бременността, включително преждевременно раждане и необходимост от цезарово сечение, а също така водят до повишен риск от бъдещо затлъстяване както на детето, така и на майката.

Педиатрите съветват бъдещите майки да не се вслушват в популярната препоръка "да ядат за двама", а да бъдат внимателни най-вече в избора си на продукти.

"Жените, които спазват вегетарианска диета в ранните стадии от бременността, са с два пъти по-голям риск от нездравословно за бебето и себе си тегло", твърдят американските специалисти, цитирани от Би Би Си.

Те отбелязват и връзката между високата употреба на мононенаситени мазнини, съдържащи се в зехтина и ядките, и намаляването на риска от пълнота, докато употребата на мазна и пържена храна четирикратно увеличава ненужните килограми в теглото на бременните.

Някои от получените резултати учудват и самите учени: оказва се, че млечните продукти, в това число и тези с ниска масленост, водят до увеличаването на теглото.