Братя Галеви ще бъдат освободени от Софийския затвор срещу парична гаранция от по 50 000 лв. Решение за промяна мярката им за неотклонение "задържане под стража" взе Кюстендилски окръжен съд. Мярката гледа председателят на съда Красимир Бамбов.

Съдът счита, че делото трябва да спре, а мярката да бъде променена. „Ние сме задължени с оглед имунитета, който са придобили двамата, и следва да заменим мерките им за неотклонение в други такива, които не пречат в осъществяване на тяхната предизборна кампания - така както те са регистрирани в двата избирателни района - 10-ти - 14-ти", обясни позицията си Бамбов.

Решението може да се обжалва и протестира пред с частна жалба пред Софийския апелативен съд в седемдневен срок. Кюстендилският окръжен съд ще изпрати запитване до Върховния касационен съд за гледането на делото по подсъдност. СГС гледа делата на хората с имунитет или членове на правителството. ВКС е в правото си да определи кой от двата съда да гледа делото като първа инстанция, коментира още съдия Бамбов.