78-годишна жена от Севлиево стана жертва на нов вид измама - обмяна на левове в евро. Неизвестен излъгал бабата, използвайки нов сценарий, и й взел 300 лв., 100 евро и 213 долара.

Непознатият заговорил жената на улицата, а малко преди това тя получила пенсията си. Представил се за пощенски служител и й обяснил, че от следващия месец в България ще бъде въведено еврото като парична единица. Ако обаче гражданите обменят парите си по-рано, ще получат двойния размер на стойността им.

Двамата отишли в дома на жертвата, където тя му показала всичките си спестявания. Парите били внимателно преброени и сложени в плик, който мъжът оставил на масата. Жената подписала "договор" за предстоящата финансова сделка, в който била записана общата сума за получаване. Мъжът заявил, че ще се върне на следващия ден с официално заверен и подпечатан договор и тогава срещу нейните пари ще й даде двойната им равностойност в евро.

След като мнимият пощенски служител напуснал жилището, жената установила, че пликът е подменен и в него има нарязани хартии от вестник.