Специално звено, което да координира работата на всички институции при трагични инциденти, подобни на този в Охрид, предлага да се създаде президентът Георги Първанов. Това заяви той по време на посещението си в Пловдив, където поднесе цветя пред паметника на Съединението и присъства на заупокойната молитва, отслужена от пловдивския митрополит Николай в Катедрален храм „Света Богородица". Президентът отчете бързата реакция на правителството, но според него не бива да разчитаме само на това и предвид факта, че Министерството на извънредните ситуации вече не съществува, е добре да има специализирано звено, което да поеме функциите му при такива злощастни инциденти. Македония и България вече са договорили съвместна работа по разследването на случая, каза още Първанов:

„Има договорка за съвместно разследване между българските и македонските власти. Македония е готова да приеме и експерти, защото първите дни очевидно ще се работи под водата. Трябва да кажем, че вече имаме много бърз инстинкт за реакция, но това, което мога да кажа от собствен опит е, че инстинктът не стига. Трябва да имаме изградено специално звено, след като Министерството на извънредните ситуации вече го няма, за да може да координира усилията на всички органи и екипи, които при подобен инцидент да могат да реагират".

Още е много рано да се каже дали в нормативната уредба има проблеми, но ако се намерят неправилно регламентирани отношения, те ще бъдат поправени, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която придружи държавния глава при посещението му в Пловдив:

„Още е много рано да се каже дали в нормативната уредба има проблеми, но по повод изследване причините за тази катастрофа, за тази тежка трагедия, ако се намерят неправилно регламентирани отношения, те ще бъдат поправени. Разбира се, това е нещо, което предстои. Няма да се поколебая да го предложа на народните представители. Мисля, че трагедия от такъв мащаб неминуемо ще намери отзвук в Народното събрание".

Пловдивският митрополит Николай отслужи първо едночасова неделна литургия, след което и половинчасова панихида. В обръщението си към миряните, той нарече божие  наказание случилото се в Охридското езеро, заради греховете ни и намекна за това, че сме позволили концертът на Мадона да се състои на 29-ти август, когато църквата отбелязва отсичането на главата на Йоан Кръстител.

Над 200 миряни се събраха  в катедралния храм. За 165-годишната история на обителта не е имало такъв траурен ден, каза клисарката в храма.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов ще отдаде двойна почит тази вечер от 20.30 часа пред паметника  на Съединението на България, където ще поднесе цветя.