Израелски учени твърдят, че почеркът издава лъжците, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Хората, които пишат лъжи, натискат по-силно с писалката, пишат с по-голям замах и буквите им са по-високи, отколкото когато казват истината.

Различията в почерка не могат да се уловят с невъоръжено око, а с помощта на компютър и екран, чувствителен към допир.

Изследователи от Университета на град Хайфа накарали 34 доброволци да напишат два текста. В единия трябвало да разкажат действителна случка, а в другия - измислена.

Участниците в експеримента използвали безжична електронна писалка с връх, чувствителен към натиск. Те пишели върху хартия, поставена на таблетен компютър, който следи и анализира начина на писане.

Когато изследваните лица пишели измислици, средната стойност на натиска, дължината на драскулките и височината на буквите били значително по-високи, отколкото когато пишели истината.

Психолозите обясняват в сп. Applied Cognitive Psychology, че изричането на лъжи принуждава мозъка да работи по-усилено, за да измисля фактите и това затруднява нормалния процес на писане.

Израелските специалисти казват, че изследването им е на ранен етап, но в бъдеще със системата ще може да се проверява почтеността на авторите на молби за отпускане на кредити и изплащане на застраховки.

Особеностите на почерка може да се използват и при интервюта за назначаване на работа.

Британският психолог Ричард Уайзман отбелязва, че когато лъжат, хората се колебаят. Някои компании вече използват този факт, за да проверяват колко бързо кандидатите правят отметки, когато попълват анкети онлайн. БТА