Ще бъде предложено на Министерския съвет и Народното събрание пределна цената на таксиметровата услуга да се определя от общините. Това съобщи на пресконференция директорът на ИА „Автомобилна администрация” Любомир Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това ще даде възможност на общинските администрации да съобразят тавана на услугата с района, а от друга страна ще се избегнат нереално високи цени на пазара.
Има проблем по отношение на таксиметровата услуга, след като твърде много хора подават жалби до институциите, посочи Христов.
По думите му - начинът на формиране на цената е свободен, пазарен принцип, но има и принцип на общоприета норма на печалба.
До края на ноември Законът за автомобилните превози би трябвало да е готов като проект и да започне процедурата по междуведомствено съгласуване. В момента има случаи 30-40 компании да са регистрирани на един адрес. Серия от мерки ще увеличат изискванията към превозвачите, а размерът на санкциите ще бъде прецизиран и съответно – също увеличен.