Връщането на стрелките на часовника с един час през есента и преместването им с един час напред през пролетта напълно съответства на сезонното изменение в ритъма на биологичния часовник на човека. Това установиха британски учени от университета на Единбург, съобщи ИТАР-ТАСС.
Биологичният часовник зависи на първо място от силата на слънчевата светлина и сезоните. Освен това човешкият организъм, в хода на еволюцията, се е научил да определя интензивността на светлината, която служи като основен фактор за работата на главния мозък. Така той се приспособява към променящите се условия.
"Хората имат особен вътрешен ритъм, който в крайна сметка, се определя от Слънцето" - каза един от ръководителите на изследването проф. Карл Троен.
Именно за това днешното преминаване към зимно часово време частично привежда в съответствие ритъма на съвременното общество с вътрешния ход на човешкия биологически часовник.
Хронобиолозите обясняват, че ритъмът на активност и покой, който естествено следва тялото ни, се определя не от часовника, а от количеството на дневната светлина. Вътрешният часовник на човека се нагажда към промените в съответствие със сезона спрямо изгрева на слънцето. Изгревът регулира естествения ритъм на сън и бодърстване и през летните месеци.
Идеята за смяна на времето първо хрумва на  Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал" през 1784 година и предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.