Неявяването на част от призованите свидетели по делото за пожара във влака София - Кардам, при който миналата година загинаха девет души, вероятно ще забави делото,  това мнение изрази съдията по делото Николай Господинов. По думите му има вероятност някои от ищците да поискат допълнителни експертизи, което също ще доведе до забавяне. Днес към документацията бяха приложени и заключенията от ДНК експертизите за установяване самоличността на загиналите.

Според съдия Господинов може да се наложи допълнителна експертиза за причината за възникването на пожара във влака София - Кардам, част от вещите лица, изготвили пожаротехническата експертиза, са се подписали с особено мнение. Причината за пожара няма пряко отношение към предмета на делото, но близките на загиналите имат право да знаят каква е тя и вероятно ще се възползват от това право, коментира още съдия Николай Господинов.

Съдебният състав реши да изиска окончателния доклад-анализ за действията на служителите от транспортната бригада в нощта на трагедията. Докладът е резултат от проведеното вътрешно разследване и е в дирекция „Разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт" към Министерство на транспорта.

Наблюдаващият прокурор по делото Валери Мирчев поиска да бъдат глобени и доведени принудително всички свидетели, които са призовани по делото, а не са се явили. Около 20 свидетели не са били призовавани досега, толкова са и призованите, които не са дошли. Следващите заседания по делото са насрочени за 14 и 15 декември от 09.30 часа. Предварително са запазени дати за заседания и на 28 и 29 януари 2010 година.