Според учени, непрекъснатото увеличаване на обемите цифрова информация и нейното усложнение, ще доведе до необходимост от създаване на нов тип изчислителни системи, съобщават от pcworld.bg

В огромния поток информация те ще трябва да улавят нужните и важни данни и да правят това с по-висока точност. В бизнеса тези системи могат да анализират големи обеми данни и да помагат да се взимат важни решения, заявяватспециалистите на IBM.

Освен IBM, в разработката на така наречените когнитивни изчислителни системи (способни да се учат, а не просто да обработват данни) участват учени от Националната лаборатория Лоурънс Бъркли, Станфордския университет, университета Уисконсин в Мадисън, медицинския център при Колумбийския университет и Калифорнийския университет в Мерсед.

Учените за първи път можаха да имитират работата на мозък на млекопитаещо, съдържащ 1 млрд. неврони и 10 трлн. невронни връзки между тях. Симулацията е реализирана на суперкомпютъра Dawn, базиран на платформата IBM Blue Gene/P.

Съгласно последната редакция на рейтинга Топ-500, това е 11-я по производителност суперкомпютър в света. Той съдържа 147456 процесора, 114 терабайта оперативна памет и работи под управлението на операционната система CNK/SLES 9.

Максималната изчислителна мощ на системата е 415,7 трилиона операции с плаваща запетая в секунда, а консумираната електрическа енергия - 1134 киловата. За изучаване на човешкия мозък и създаване на модел на инфраструктурата на невронните връзки се използва ЯМР томограф.

Изследователите са уверени, че с времето те ще могат да намалят размерите и консумацията на енергия на изчислителната система, способна да възприема и обработва информацията по същия начин, както правят това млекопитаещите.

В частност, дългосрочна цел на учените е създаването на компактна система с такива способности, консумацията на енергия на която ще е по-малка в сравнение със съвременните системи клас HPC.

Разработките се водят със съдействието на Агенцията за съвременни отбранителни проекти DARPA, която в рамките на проекта SyNAPSE е инвестирала $16,1 млн. в разработката на компютърен чип с когнитивни възможности.

"Целта на тази инициатива е създаването на нов вид електроника, която да разбира и отговаря на информативната среда по съвсем нов за изчислителната техника начин - както прави това мозъкът", - казва директорът на програмата Тод Хилтън.

Изследователите са убедени, че разработваната от тях система се различава принципно от всички известни днес компютри, тъй като работи по друг начин - тя не просто получава и сравняваинформацията с наличната в паметта, а е способна към самостоятелно обучение.

"Ученето на принципа на човешкия мозък е най-верният път за развитие на изчислителните системи, - счита почетният сътрудник на IBM и директор на IBM Research - Almaden Джоузефин Чен. - С увеличаване на обема на информацията и все по-плътното проникване на изчислителните системи във всекидневния ни живот, напълно разумно е да се създадат компютри, които да възприемат информацията, както правим това ние с вас".