Днес кметът Георги Георгиев свика заседание на обществения съвет, в който влизат видни общественици и представители от различни сфери на дейност от Ботевград и селата. Градоначалникът постави на разискване два въпроса. Единият бе свързан с подетата инициатива срещу тържествата на Разпети петък в центъра на града, а другият - с развитието на общината през настоящата година.

Всички присъстващи членове на обществения съвет взеха отношение по първата тема. Общото във изказванията бе, че пазарът на Разпети петък в Ботевград е традиция, наложена от хората през годините, която трябва да се запази в бъдеще. Според обществениците, сергиите и бирариите на този ден не трябва да бъдат забранени, защото всеки жител на общината и гост на града има право да избира какво да си купи. Някои от членовете на обществения съвет подчертаха, че през последните 4-5 години е въведен ред по време на Разпети петък – сергиите на керамични и сладкарски изделия се подреждат в центъра на града, а скарите – по посока на зеленчуковия пазар. Те предложиха тази подредба да се запази, както и да се помисли за химически тоалетни около местата на бирариите.

„Искам да подчертая, че общината не е организатор на пазара по време на Разпети петък в Ботевград. Всичко, което се случва на този ден, е спонтанно. Щом наближи Разпети петък, търговци идват при нас и искат площ под наем. Ние им отдаваме такава в центъра на града по общинската наредба за провеждане на търгове и конкурси. Аз също смятам, че една традиция, наложена с времето, не трябва да се отменя еднолично и с разпоредби на кмета”, каза Георги Георгиев.
 
Секретарят на общината Цеца Иванова информира обществения съвет, че в общинската администрация, ще бъде поставена кутия, в която всеки гражданин може да пусне своето мнение по дискутирания въпрос. Тя каза, че няма пречка това да става и анонимно.

По втория въпрос на заседането бяха изразени мнения, че общината се развива в правилна посока и се стреми да решава адекватно проблемите на хората от различните населени места. В тази връзка градоначалникът заяви: „Настоящата година беше много трудна за цялата страна. Реализирахме само два проекта, защото другите бяха спряни от предишното правителство. Въпреки проявения субективизъм и кризата - община Ботевград приключва успешно 2009 год. Изградихме нови обекти, направихме канализации, благоустроихме. Не сме решили всички проблеми, но продължаваме да работим по тях. Подготвили сме 12 проекта по различни европейски програми. Всеки един от тях е на стойност над 5 000 000 лв. Надявам се разработките да бъдат одобрени и да получим финансиране за възстановяне на асфалтовата настилка на улиците, по които бе изградена канализация, за довършване на дома за възрастни хора в ЖК „Васил Левски”, за реконструкция на градскя форум, която обхваща площта от пощата до входа на „Аско Деница и от магазина до бизнес центъра.”. Кметът Георгиев информира обществения съвет, че общината е защитила проекта за изграждане на регионалното депо. Той каза още, че през следващата година ще бъде реализиран и проектът за нов музей на града.