Родители на ученици от ОУ “Васил Левски” – с. Новачeне изразиха недоволство пред botevgrad.com, че децата им вече не получават безплатни закуски в училище. Потърсихме за коментар директора на учебното заведение Краси Узунов, но опитите ни да се свържем с него по телефона сe оказаха неуспешни до този момент.
Училищата все още не са получили пари за осигуряване на безплатни закуски по програма “Чаша топло мляко и закуска”. Предвижда се те да бъдат изплатени в края на месец февруари или началото на март. Забавянето на парите обаче не е станало повод да бъдат спрени закуските в останалите учебни заведения на територията на общината. Всяко от тях продължава да заделя средства за тази цел от делегираните си бюджети, показа наше проучване.
Много учениците от социално слаби семейства посещават училище именно заради дейността по програмата “Топло мляко и закуски”. Най-вероятно новият механизъм, който ще бъде предложен за програмата, ще е на принципа на кандидатстване. Досега безплатни закуски се полагаха на всички ученици от 1 до 4 клас и на подготвителните групи, без да е заявено желани от страна учебните заведения, обясниха директорите на някои от местните училища.