Изключително нисък е процентът на усвояване на средства по оперативните програми на ЕС - разплатени са едва 1,3 от всички разполагаеми средства от ЕС, отчете председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Светлин Танчев на изнесено заседание на комисията в Правец.
На заседанието комисията представя годишния си доклад за миналата година, който обхваща 21 програми, финансирани с евросредства. България е единствената страна в ЕС, която е с върнати два пъти Оценки за съответствие и все още е без нито една одобрена Оценка за съответствие, сочи докладът.
Според данните в него, при оперативните програми съществува значително разминаване между договорените - 1, 4 млрд. евро от европейско финансиране, и реално изплатените средства - 72 млн. евро. Има реален риск да не се усвои голяма част от предоставената от ЕК предприсъединителна помощ - основно по програма ИСПА. Случаи на конфликт на интереси, на обжалване на обявените процедури, бавен процес на плащане на бенефициентите, но и завишени стойности на кандидатстващите проекти са сред другите проблеми.
Друга забележка по работата с еврофинансирането са тежките административни процедури. Незадоволителен и е броят на инфраструктурните проекти, по които реално е изпълнена строителство.
Обща препоръка от комисията е подемът при еврофинансирането, отчетен през последните 6 месеца, да продължи, за да се навакса пропуснатото. Трябва да се генерират действителни ползи за обществото и да се постигнат устойчиви резултати, препоръчват от комисията.
Председателят на комисията Светлин Танчев посочи, че в момента по ИСПА неусвоените средства са 300 млн. евро. Ще работим през цялата 2010 г. и в края ще разберем колко средства сме загубили, но в момента се договаря удължаване на срока за усвояване, обясни той. Около 100 млн. евро можем да загубим по САПАРД, каза Танчев. Той обаче посочи, че в момента са увеличени темповете на усвояване и на договаряне на средства от ЕС, въпреки че не са много разплатените.