Международен екип от експерти и криминалисти ще разследва убийство, извършено преди 447 години, съобщи Ройтерс. Сицилианската полиция е поискала експертната помощ от чужбина.

Разследването в градчето Карини, недалеч от Палермо, ще бъде съсредоточено главно в замък, където през далечната 1563 година живота си изгубили баронеса Лаура Ланца и любовникът й Людовик Вернагал.

Те били хванати в леглото, убити на място и по-късно погребани в общ гроб.

Бащата на баронесата Чезаре се е признал за виновен за убийството. Документите се пазят в архива на местната църква. Според легендата обаче Чезаре не действал сам, а имал помощник - неговият зет, съпруг на баронеса Лаура.

И двамата са били съдени и оправдани от съда, защото са били благородници.

Поводът за разследването дал кметът на града Гаетано Ла Фата, според когото преди близо 5 века справедливостта не възтържествувала. Затова той е наредил ексхумация на телата на любовниците.

„Надяваме се чрез ДНК тестове и криминалистичен анализ да успеем да открием мотива, който е довел до това престъпление и дали е извършено само от един човек", коментират от полицията. Експертизата може да покаже, дали са били убити само с едно оръжие, например меч, или с меч и кинжал, което би доказало, че е имало повече от един убиец.

Италианската държавна телевизия е излъчила през 2007 г. двусериен игрален филм по историята на баронеса Лаура и на нейната трагична смърт.