Ваня Маринова е мениджър на Банка ДСК в Ботевград. Отговаря и за офиса на банката в Правец. Започва работа като банков служител през 1998 год., а ръководният пост заема от 4 години. Ръководи  екип от 12 човека – 11 жени и 1 мъж.
Ваня Маринова е омъжена и има две дъщери – близначки. Казва, че жената, заемаща отговорен пост, трябва да умее да изпълнява еднакво добре задълженията си в работата и в дома си.

По повод днешния Международен празник на жената, Ваня Маринова даде кратко интервю за botevgrad.com.

Г-жо Маринова, могат ли жените да бъдат добри началници?
-Осми март винаги е бил повод за спор и дискусии по един от вечните въпроси: “Мъжете или жените са по-добри началници?”. Моето мнение е, че жената е по-подходяща за ръководна позиция, защото тя е търпелива, умее да изслушва и предразполага събеседника си и най-вече има добро сърце, не проявява грубост по време на спорове. Често се случва при мен да идват ядосани клиенти. В такива моменти се старая да ги предразположа към разговор, защото с конфликти и нервни изблици проблемите не се решават. Понякога е трудно човек да бъде добър, но това не пречи да опитваме.

Случвало ли Ви се е да пренасяте проблемите от работата в дома си и обратно?
Жената, заемаща ръководен пост, трябва да умее на балансира между семейството и работата. Като всяка жена, след като се прибера вкъщи, пускам пералня, подготвям вечерята. В 20.30 приключвам с всички домашни задължения. До 22.30 часа е моето лично време, през което гледам филм или чета книга. Обичам да се събирам с приятели, но това става в петък или събота. Сутрин рано спортувам за добра кондиция и форма. След тежък момент в работата предпочитам да се разходя. Така се превъзмогвам стреса.

Трудно ли е жена да ръководи екип от жени?
По-лесно е жена да ръководи екип от мъже. Мъжете-подчинени са съобразителни, избягват да нараняват, в тях няма злоба. Те са и по-добри приятели. Сред моите приятели определено доминират мъжете. Имам само една приятелка, но с нея не се виждаме често, тъй като живее в София.

Как ще коментирате засиленото внимание към жените на 8-ми март?
Жената заслужава ежедневно внимание, защото ражда деца, грижи се за тях и цялото семейство и се труди наравно с мъжа за прехраната. Тя, разбира се, също трябва да отвръща с внимание и нежност на своя партньор.

Вие как ще празнувате 8-ми март?
Със семейна вечеря. Днес ми предстои обучение, имам и много работа, но няма да пропусна да празнувам с любимите си хора.

Какво ще пожелаете на нежната половина от нашата община?
На всички жени пожелавам да са здрави, красиви, обичани, да не прекланят глава пред трудностите и да намират време за себе си!