Служители на ГДБОП пресякоха канал за износ на културно-исторически ценности от България за Холандия, съобщи пресцентърът на МВР. Съвместната операция на служителите от сектор "Трафик на културно-исторически ценности", колегите им от ОДМВР-Бургас и Агенция  "Митници"- Аерогара София е проведена на 10 и 11 март.

Спецполицаите засекли на софийската аерогара два пакета, адресирани до холандски гражданин. При проверка на съдържанието се оказало, че в тях има множество антични и средновековни предмети. В хода на операцията е установено, че подател на пратката е 24-годишният Г.Г. от Карнобат. При претърсване в дома му са открити два металотърсача, античен железен меч, античен бронзов съд и над 100 различни предмета с археологическа стойност - метални нанизи, монети, керамика, фигури.

Предстои експерти да изяснят регионите на произход на намерените антики и да уточнят културно-историческите епохи, през които са изработени. Г.Г. е известен на експертите в тази област - той не само се занимавал с иманярство, но и издирвал на различни места в страната и изкупувал предмети с културно-историческа стойност.

Работата по документирането на случая продължава, образувано е и досъдебно производство.