Днес от 10.00 ч. в няколко града на страната хиляди граждани ще излязат в подкрепа на кампанията срещу насилието над животни. Паралелно с митингите в страната в осем населени места - София, Пловдив, Плевен, Варна, Благоевград, Хасково, Бургас и Русе, се събират и подписки за каузата, които ще продължат до края на месец май.

Протестът в столицата ще се проведе пред Народното събрание, като на него са поканени да присъстват граждани, представители на природозащитни организации, музикални изпълнители, журналисти и артисти. Във Варна шествието ще започне от входа на Морската градина и ще завърши пред Пантеона. Като организатор за Бургас, Фондация "Приятели на животните Бургас" пък е определила дата на мирното шествие на 24 април от 14.00 ч. с маршрут "Терасата" - Община Бургас, а подписи ще се събират всеки уикенд до края на месец май на три места в града - БСУ, "Часовника" и "Терасата".

Протести срещу насилието ще има и в Русе - сборният пункт за русенци е Вазата в парка. Протестът ще бъде подкрепен от създателя на групата „Затвор за...отрязало краката на кучето от Дряново" - Евгени Пенев и Виолета Добрева - осиновителката на кученцето Мима.

Протестът е в подкрепа на инкриминация на проявите на особена жестокост към животни. Над 230 000 души се обединиха за каузата в социалната мрежа Facebook. Инициативата възникна, след като хиляди хора окачествиха като престъпление случилото се с кучето Мима от село Дряново. Мима се превърна в емблема на набиращото скорост движение, което се обяви срещу насилието над животните.

От Facebook-групата за Мима се надяват митингите да прераснат не само в промени в Наказателния кодекс, но и в нетърпимост към други подобни прояви към животни, към деца, към хора в неравностойно положение. От феноменалната група се обединяват около това, че Мима, която запали искрата на гражданското недоволство, е шанс да осъзнаем своите позиции и да спрем да бъдем безразлични към проявите на насилие, под каквато и форма да са те. Според световната статистика - 90% от серийните убийци са започнали с насилие над животни.

Случаят с осакатеното куче Мима намери гласност във всички медии. Около 26 март първо в. „Труд" разпространи информация за животното, на което след грубо посегателство изверг отсякъл и четирите  му крака. Кучето оцеля единствено благодарение на бързата намеса на ветеринарен лекар. Веднага след обнародването на зверството собственика на кучето заяви, че има подозрения кой може да е извършил издевателството. До момента обаче задържан за престъплението няма. Седмици след жестокостта кученцето беше осиновено от Виолета Добрева. Русенката се ангажира да потърси начин на кучето да бъдат изработени протези, с които то отново да може да се изправя и движи само.