Депутати от всички групи масово са избрали свои роднини за сътрудници в парламента.
Това показва справка на “24 часа” сред имената на всички сътрудници в парламента, получена по Закона за достъп до обществена информация.
Сътрудниците на народните представители не са на щат към парламента.
Тъй като те не получават заплата, депутатите им плащат от полагаемите към техните възнаграждения 2/3-ти за представителни нужди.
Единствената екстра на сътрудниците е пропускът за парламента, обясни преди време ветеранът в НС Марио Тагарински, за когото работи племенникът му Делян Димитров. По-късно независимият депутат добави, че Делян се вълнува от политиката и не иска да изпуска този шанс.
Валентин Микев от ГЕРБ ползва услугите на сина си Антон. 24-годишният младеж се води сътрудник на депутата, но таткото е категоричен, че не му плаща и единствената му привилегия е пропускът.
Живеем заедно, издържаме се заедно и той ми помага в работата, но нямаме парични отношения, обясни Микев. И на шега допълни: “Заработва си джобните, но не си пускаме фактури”. Антон ще се дипломира като магистър по бизнес администрация след месец, а като бакалавър е завършил туризъм. Таткото му е възложил да преглежда пощата, да разпределя писмата и да отговаря на тези, на които е необходимо. Работата е страшна по обем, залети сме от документи, които трябва да се подреждат, обясни депутатът от ГЕРБ.
Колегата му Даниел Георгиев е издал пропуски на баща си - кметът на Ботевград Георги Георгиев, и на консултанта Теньо Тенев. Баща ми има опит, в общината реализирахме много водни проекти, така че ми е полезен с опита си в комисията по околната среда и водите, обясни младият избраник.
Безспорният сътрудник ветеран е синът на депутата от ДПС Рамадан Аталай. Ревин Аталай е зачислен като помощник на баща си още от 39-ото народно събрание.
“Той не е на щат, не получава пари от парламента”, уточни депутатът от ДПС. Оплака се, че синът му не иска да влиза в политиката.
Но пък бил петимен да помага. “Много ми е полезен. От новото поколение е и разбира от икономика.
Владее английски и с това ми е от голяма помощ”, обяснява Аталай.
Той е категоричен, че в избора му няма никакъв конфликт на интереси.
И препоръчва на всеки депутат да насърчи детето си по този начин. “Ако имах право на петима сътрудници, щях да наема и други младежи”, отсича Аталай.

Пълният текст на статията може да прочетете във вестник "24 часа".