Общински имот с площ от 31,069 декара се предвижда за изграждане на завод за преработка на отпадъци. Имотът е обособена част от терен, отреден за нов гробищен парк в землището на Ботевград. Намира се в непосредствена близост до терена, отреден за Регионално депо за неопасни отпадъци. Това бе мотивът за единодушното решение на ОбС да обяви имота за частна общинска собственост. Решението бе взето на вчерашното заседание. Кметът Георги Георгиев, който е вносител на предложението, обясни пред съветниците, че имотът ще бъде предложен за продажба на инвеститор, който има намерение да изгради завод за преработка на твърди битови отпадъци.
От терена, предвиден за нов гробищен парк, е обособен още един имот – за изграждане на резервна площадка за депониране на отпадъци. Тя е с площ от 10 декара.

На вчерашната сесия бе взето и друго решение, с което се отменя точка 3 от Решение 41/21.02.2010 год., а тя гласи: “Общинският съвет дава съгласие за поемане на общински дълг в рамките до 3 000 000 лева от фонд “Флаг” за осигуряване на дължимите средства за финансиране недопустимите или на първоначално допустимите разходи по реализация на проекта. На нейно място са създадени три нови точки, според които общинският съвет дава съгласие за: поемане на дългосрочен общински дълг /за 2010 година/ в размер на 300 000 лева за осигуряване на необходимите средства за съфинансиране на разходите по проекта, както и за осигуряване на оборотни средства преди възстановяване на разходите по Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 година”; поемане на дългосрочен общински дълг /за периода 2011 – 2012 год./ в размер на 876 000 лева за осигуряване на необходимите средства за финансиране на недопустимите разходи по проекта; сключване на договори за общински заем с Фонд за органите на местно самоуправление  в България /ФЛАГ/.
Против това предложение гласуваха съветниците Димитър Маринов, Цеца Христова, Антон Стоянов, Михаил Димитров и Цветан Коцев. От тях единствен се мотивира арх. Маринов. Той каза, че не приема за нормална финансовата политика, според която само община Ботевград трябва да търси пари за съфинансиране на проекта. “Община Ботевград предоставя площадката за регионалното депо. Би трябвало двете съседни общини да помислят за осигуряване на необходимите средства”, заяви арх. Маринов.

“Ние вече сме разходвали около 500 000 лева по проекта за изграждане на депото и ще поискаме да ни зачетат тези разходи. Другите общини ще имат право да идват тук, ако си платят”, отговори Георги Георгиев. Той бе категоричен, че депо ще има, но при условие, че държавата отпусне средства за тази цел. Градоначалникът прогнозира, че средствата за стартиране на проекта ще бъдат отпуснати през август.