Не спекулирайте с цената на хляба. За това призова министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след края на заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Жътвата в страната върви активно след края на дъждовете, увери Найденов. Очакванията са били жътвата да донесе 4 млн. тона зърно.

"Възможно е тя да бъде с около половин млн. по-надолу, но за зърнения баланс на България ни трябва около 1,8 млн. Тоест, ние имаме два пъти повече от зърнения баланс. И всичко останало са спекули и намерения на някой, на гърба ни отново да изкара някой лев", каза земеделският министър. Хлебопроизводителите ще са следващите, които ще бъдат проверявани дали използват фуражна или хлебна пшеница в производството си. Според Найденов реалната цена на хляб от 700 гл. е 72 стотинки.

"Обявяваме война на всички боклуци", категоричен бе министърът за некачествените храни на пазара. Вече е увеличена глобата, ще има и повече лаборатории за контрол. Възможно е некоректните фирми да се очакват на "стена на позора" на страницата на земеделското ведомство.
"Няма да позволим да храним децата си с боклуци. Има нереално ниски цени на пазара. В битката на големите търговски вериги, потърпевшите сме всички ние. Нека бъдат така добри да предлагат каквото трябва. Това, че е по-скъпо, ще е за сметка на здравето ни. Как да направят кайма за 3 лв.? Продължаваме да ги хващаме. Няма как да изследваме всяка кофичка кисело мляко или бучка сирене, но този, който хванем, тежко му", категоричен бе Найденов.
Очакванията са цените на хранителните продукти да станат реални след стандартизацията. Така например килограм кайма е реално са струва около 8 лв., а тази за 3,5 лв. да се нарича "смес" или с някакво друго име.