Местните администрации могат да се съкратят с близо 30%, твърдят депутати

ГЕРБ отново подхваща идеята за прекрояване на административната карта на България. "Близо 30% от общините у нас може да се съкратят чрез сливане и вливане", смята председателят на регионалната комисия в парламента Любен Татарски (ГЕРБ). Така държавата щяла да направи бюджетни икономии, а местните власти да повишат възможностите си за управление на еврофондовете.
Още в началото на мандата си управляващите лансираха идеята, но преминаха в отстъпление заради недоволство от страна на по-малките общини.
Ако идеята на Любен Татарски се реализира, общините у нас ще намалеят със 79, а в момента те са 264. Миналата година депутати от ГЕРБ изтъкнаха, че 53 общини у нас имат население под 6000 души. Управляващото мнозинство е на мнение, че окрупняването на общини би било ефективна антикризисна мярка. В Гърция общините вече са намалени 3 пъти. По думите на Любен Татарски такава мярка у нас би повишила финансовата стабилност и би подобрила качеството на общинските услуги. На подобно мнение са и депутати от бюджетната комисия, които твърдят, че трябва да се изготвят финансови критерии за окрупняването. Някои от народните представители обаче не крият, че вероятността до изборите догодина да има конкретно решение по реформата е малка.
Регионалният министър Росен Плевнелиев коментира уклончиво идеята за териториална реформа. По думите му за целта е необходим широк обществен дебат, за който в момента няма готовност. "Ако политическа партия ГЕРБ и в парламента решат да приоретизират този проблем, това е вече друга тема", заключи той.
Според председателя на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова големият икономически ефект от такава реформа е илюзия. Тя обясни, че във Франция има общини с по 100 жители и никой не иска да ги закрива.