Днес, 15 септември 2010 г., официално бе открита новата учебна година в цялата страна. Ръководството на Областната администрация на Софийска област присъства на училищните тържества в различни общини. Областният управител  Красимир Живков изпрати поздравителен адрес по случай  първия учебен ден до всички училища. В приветствието се казва: „Българското училище винаги е било във фокуса на общественото внимание. Това доказа, че ние, българите, продължаваме да имаме изострена чувствителност към проблемите на образованието. Ние разбираме, че утрешния свят ще се гради най-вече чрез знанието и образоваността, че богата и просперираща нация може да бъде само образованата нация”. На учителите г-н Живков благодари за техните усилия,  професионализъм и търпение, а на родителите напомни, че българското училище има нужда от вашето разбиране,  от вашата подкрепа, от вашата ангажираност.
Г-н Живков откри учебната година в Природо-математическата гимназия „Акад. проф. д-р Асен Златаров” в Ботевград. На тържеството присъства и депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев и заместник-кметът на общината Валентин Ценев.
Заместник-областният управител  Росица Иванова откри новата учебна година в СОУ „Неофит Рилски”, община Долна Баня. Училището има 405 възпитаници, от които 60% са ромски ученици и е сред първенците в страната по успешна интеграция на деца от ромски произход. На училищното тържество присъства и кметът на община Владимир Джамбазов. Специален гост бе Негово Превъзходителство Етиен дьо Понсен, посланик на Република Франция в България, който бе поканен от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. На тържеството бе координаторът на центъра Теодора Крумова. Център „Амалипе” от години работи за подобряване качеството на образование на ромските деца.
Заместник-областният управител  Мартин Тинчев и главният секретар на областта Мая Цанова присъстваха на откриването на учебната година в ГПЧЕ „Алеко Константинов” и ОУ „Васил Левски”, община Правец. Г-н Тинчев приветства от името на Областната администрация на Софийска област всички присъстващи гости, ученици, родители и учители. На тържеството бе и кметът на общината Никола Нитов.
При откриването на новата учебна година, което в община Правец първо се състоя в ЦДГ „Индира Ганди”, главният секретар на областта каза, че детската градина за децата е малко училище и те трябва да усетят емоцията на този специален ден. Рано сутринта в двора на детското заведение бе издигнато националното знаме, децата получиха по един шоколад и преминаха под венец от цветя.