Кметът на Ботевград Георги Георгиев внесе докладна записка на извънредното заседание на общинския съвет днес  с искане да бъде  упълномощен да издаде запис на заповед за сумата 2 897 890 лв. Това са 20% от размера на предоставената безвъзмездна финансова помощ за проекта „Изграждане на регионална система за управление на отпадъци регион Ботевград”.
 Искането му се основава на одобреното предложение за финансиране  на проекта от Управляващия орган по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”, което е в размер на 14 489 450 лв.
В момента се извършва подоготовка на договор за безвъзмездна помощ между Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и общините Ботевград, Правец и Етрополе за финасиране на поректа. В договора е предвидена възможност за авансово плащане от Оперативната програма. За тази цел обаче кметът на общината трябва да подпише запис на заповед, който трябва да бъд в полза на МОСВ, без протест и разноски и да покрива целия размер на авансовото плащане.
По време на дебата съветникът от БСП Цветан Коцев заяви, че в записа на заповед не е посочен срок на падежа и това е нарушение.
След изказването на Цв.Коцев кметът заяви, че оттегля докладната си до следващото извънредно заседание на съвета,  когато срокът  на падеж ще бъде уточнен.
Извънредното заседание на съвета вeроятно ще бъде насрочено за идващата сряда или четвъртък.