През целия ден не само хеликоптерът, който прелиташе многократно за вода от язовира под Бойковец, но и всички групи и техника бяха съсредоточени главно в потушаването на пожара над Лопян, Ямна и Брусен. Този над Лъга около м. Острома е овладян напълно.
Най-труден за овладяване на огъня се оказа този над с. Брусен. И с най-голяма опасност за населението. В гасенето на пожарите се включиха пожарникари от Етрополе, Пирдоп, Елин Пелин, Ботевград, Карлово, Хисаря. Групите от Държавните горски стопанства в Етрополе, Пирдоп, Елин Пелин, Ботевград, София, Враца и Мездра също бяха цял ден на огнената линия.
В гасенето се включиха още групи от Районното управление на горите, Държавните ловни стопанства „Витиня” и „Арамия”, Изпълнителната агенция по горите, поделение на Гражданска защита, фабрика „Медикет” и фирмата „Мирокомерс”, мъжете от Общинска администрация Етрополе.
Вече трети ден са войниците от специализираните военни модули за гасене на пожари.
Към всичките тях утре ще се включат в гасене на огъня групи от „Елаците” МЕД, фабрика „Медикет”, „Етропал”, „Етрима”, ММоторс, Еуросток /Болерото/, Мирокомерс, мъжете от общинска администрация, както и ученици от ХІІ клас на СОУ „Христо Ясенов” и Професионалната гимназия в Етрополе.
Стихването на ураганния вятър благоприятства работата на на групите за гасене, като това предполага и по-голяма ефективност в борбата с огнената стихия.
А можеше да не стига до това положение да бъдем с най-голямото огнище в цялата страна. Специализираните органи вероятно ще разследват до край причините за възникналите пожари.
На практика са налице резултатите от предупрежденията, които местната противопожарна служба отправя всяка есен и пролет към всички нас за по-голяма бдителност и отговорност при боравенето с огън на полето, в градината и в гората. Вече втора година в нашия  сайт качваме тези предупреждения, но докато ни се струват само като развлекателно четиво и сме с убеждението, че „на  нас това няма да ни се случи” има много пъти да се гасят пожари в района.
Дано тези да са последни!