Левски е идвал в Лопян през 1870 година, три години преди неговата гибел. На това място, където се е намирал дома на поп Никола Мирчев, Левски основава Лопянския  революционен комитет. Председател на комитета става Станчо поп Николов Мирчев. За своята дейност е заточен в Диарбекир.
Една от гордостите на Лопян е тази, че на това място е стъпвал кракът на Левски и са се слушали неговите „думи прости” за бунт и свобода на Отечеството ни.
Преди  4 години - на 19.02.2007 година  признателните жители на Лопян поставиха паметна mлоча върху  докарана от Балкана морена.
И тази година на възпоменателното тържество по повод гибелта на Васил Левски дойдоха колективът и учениците от местното училище, кметът на селото Лако Кръстев, членове на ВГ "Ехо" с р-л Пейо Пеев, жители на селото.
Слово за Левски изнесе директорката на училището Мила Манчева, в което се казва: Днес Левски продължава да бъде мерило за отговорност и силна воля, за себераздаване и висок морал, за чистота на духа и висока нравственост, за смелост и борбеност!
С блага усмивка и твърд характер Левски е жив в паметта ни!
В нашите представи той е винаги в движение, поучаващ народа и приканващ към обединение в името на най-святата ценност –  Свободата!
Колко си нужен и днес, Апостоле!
След кратката литературно-музикална програма, почитане паметта на Левски с едноминутно мълчание, тържеството завърши с поднасяне на венец с цветя от училището пред паметната плоча.