Бойко Найденов, който преди няколко години започна кариерата си като репортер и водещ в телевизия Ботевград, днес участва в предаването „Тази сутрин” на БТВ. Той разказа впечатленията си от Либия, където със съпругата му Наталия и двете им деца живяха в продължение на пет години.

Кадафи е непредвидим! Не вярвам режимът в Либия да падне”, това заяви  Бойко Найденов. Той твърди, че българските му колеги от търговската фирма, чийто представител е бил, имат възможност безпроблемно да се върнат в родината, ако пожелаят. Онези, които вече са на родна земя пък, не са срещнали никакви трудности при напускането на Либия.

“Ситуацията в Триполи и Бенгази е доста по-спокойна, отколкото се представя от медиите”, категоричен бе Найденов.

Той разказа още, че част от работещите в Либия наши сънародници в момента нямат паспорти, защото практика на работодателите е да ги събират при наемане на даден служител. Това обаче не било лоша идея, тъй като при внезапна полицейска проверка на улицата униформените можели да вземат личния документ на всеки пребиваващ в страната.

“Прието е да се движиш с работна карта и копие от паспорта”, обясни Найденов.

Той разказа, че либийците са доста по-образовани, отколкото хората на Запад смятат. Всички граждани, особено живеещите в по-големите градове, имали най-малко средно образование.

Прагът на бедността в Либия е 520 динара, което се равнява на почти същата сума в лева, добави Найденов като по-този начин разся слуховете, че хората там живеят в мизерия.

“Никой не би могъл да има проблеми с местното население, ако не демонстрира неуважение и зачита нравите на нацията”, каза още българинът.

Той потвърди всеизвестния факт, че при постъпване на работа, фирмата, която те наема, предупреждава да не споменаваш името на лидера Муамар Кадафи, тъй като това може да се окаже доста опасно.