Американската виза на депутата от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков е отнета заради информация, че той е бил въвлечен в някакъв вид престъпна дейност. Това става ясно от писмения отговор на външния министър Николай Младенов на питане на депутата от левицата Ангел Найденов, предаде в. „24 часа".

В писмения отговор на министъра, разпространен вчера, се казва още, че според цитирания член 212 от нотата не може да бъде допуснат на територията на САЩ чуждестранен гражданин, за когото консулският служител или главния прокурор знае или има основание да вярва, че е бил въвлечен в някакъв вид престъпна дейност.

От интернет страницата на правосъдното министерство на САЩ и т.нар. Immigration and Nationality Act става ясно, че въпросният член 212 третира общи престъпления от проституция и морален упадък до нарушаване на религиозните свободи.

Но специално отбелязаният от посолството на САЩ параграф от член 212-2а се отнася за: "Трафиканти на контролирани вещества". В този параграф е указано, че за такъв трафикант се смята:

"Всеки чуждестранен гражданин, за когото консулско длъжностно лице или главният прокурор, знаят или имат основание да вярват, че:

- е или е бил незаконен трафикант на контролирани вещества, или на някои от посочените химикали по смисъла на член 102 от Закона за контролираните вещества (21 USC 802)

- е или е бил осведомен съучастник, подбудител, помагач или участник в престъпен заговор за незаконен трафик на всички изброени контролирани субстанции или химикали."