Днес в 10 часа няколко специалисти от доболничната помощ и семейни лекари протестираха един час в знак на съпричастност към исканията на Българския лекарски съюз. Лекарите от болничната помощ не протестираха.

Основното искане е за подобряване на финнасирането на здравеопазването в страната. Д-р Валери Радков, който е общински съветник, също участва в протеста. Според него въпреки отчетената инфлация от 12 процента в страната цените на медицинските услуги не са променени. В същото време държавата отделя все по-малко средства за здравеопазване. Статистиката показва, че през 2004 г. са заделени 5% от националния вътрешен продукт, през 2005 – 4.8%, следват 4.3%, а през м.г. 4.2%.

Лекарите портестират и срещу лимитите за издаване на направления за специaлисти, срещу изискването едни лекар-специалист да работи само по един трудов договор в една болница, както и срущу въвеждането на делегирани бюджети. Според ботевградските лекари това ще доведе до фалити на малките болници. “Всички, които имаме кабинети в сградата на бившата поликлиника, живеем в истински стрес. Не сме сигурни дали скоро няма да има нов собственик на сградата, който да повиши наемите и да ни принуди да си търсим други помещения” – заяви д-р Сия Петрова.

Според д-р Мариана Горгачева държавата час по-скоро трябва да изработи стратегия за здраеопазването. Така стратегия обаче трябва да има и общината – категорична е тя.